Om du vill utföra tillfälliga uppdrag åt olika uppdragsgivare utan att starta eget företag är så kallad egenanställning ett alternativ. Som egenanställd är du ansluten till ett egenanställningsföretag som agerar ungefär som en arbetsgivare och sköter det administrativa för dina uppdrag mot viss provision.
5 Tjänster T5 AB är ett sådant företag. Vi hjälper människor att jobba med det man tycker mest utan att behöva starta och driva ett företag, med all den administration som krävs. Genom oss kan man möjlighet att bli egenanställd. Det innebär att du kan fakturera utan egen F-Skatt sedel. Det är ett alternativ till att starta eget. Som egenanställd fakturerar du själv via 5 Tjänster T5 AB egna webbtjänst och vi betalar ut lön till dig när kunden betalar fakturan. Vi ser till att skatter och sociala avgifter betalas in och resten betalas ut till dig som lön. För denna administration tar vi en avgift på 6% på fakturabeloppet exklusive moms. Att starta kontot och komma igång med egenanställning är kostnadsfritt, du betalar endast när du själv får betalt!

 

Egenanställning enligt Skatteverket

”Det finns uppdragsgivare som bara vill anlita uppdragstagare som har F-skatt. Det förekommer att frilansare med A-skatt som utför tillfälliga uppdrag åt olika uppdragsgivare därför ansluter sig till ett egenanställningsföretag (kallas ibland för plattformsföretag, faktureringsföretag eller självanställningsföretag) Egenanställningsföretaget har F-skatt och fakturerar uppdragsgivarna mot viss provision, redovisar arbetsgivaravgifter och gör skatteavdrag och betalar sedan ut resten som lön till uppdragstagaren. Detta kallas för att man är egenanställd.”

– ”Att jobba som egenanställd” Skatteverket.