”Kombinatör” är den nya trenden i arbetslivet

”Kombinatör” är den nya trenden i arbetslivet. För dig som vill ha både ekonomisk trygghet och sjävförverkligande.

I Sverige finns drygt 400 000 personer som får sin huvudsakliga inkomst från anställning men som samtidigt driver företag eller frilansar på deltid. Dessutom finns det numera ett utmärkt alternativ till att driva ett eget företag. Anlita ett egenställningsföretag som gör allt pappersarbete.

Vanligtvis ses människor som antingen anställda eller före­ta­gare. Men det är faktiskt fler människor som är anställda och driver företag än som enbart driver företag. Sverige har drygt 400 000 kombinatörer och deras företag har samtidigt omkring 45 000 anställda.

Ordet kombinatör är myntat av Statistiska Centralbyrån som beskrivning av de sysselsatta som är ­”anställda med någon form av näringsverksamhet som bisyssla”.
– Jag känner många som gärna tackar nej till heltids­lön för att i stället lägga tid på att förverkliga egna ­idéer. Det är typiskt 80-talister att vilja ha allt. De vill både tjäna pengar och driva något eget, säger Allan Eriksson, som varvar deltidsjobb på med att frilansa som webbdesigner.
Just i hans åldersgrupp är företagsintresset på väg brant brant uppåt. Antalet unga som har registrerat sig för F-skatt har ökat med 40 procent.

Kombinatörskapet ger både ekonomisk trygghet och självförverkligande. Särskilt kvinnor tilltals av den arbetsformen, visar statitiken. Andelen kvinnor som är egenföretagare på heltid är cirka 33 procent enligt SCB, medan ­andelen kvinnliga kombina­törer är högre, cirka 40 procent.
– Det är perfekt att kombinera egenföretagandet med deltidsjobbet. Jag får variation, en stabil inkomst och får vistas i ett socialt sammanhang, säger Allan Eriksson. – Kombinatörer är en ofta förbisedd grupp i diskussionerna om företagarpolitiken i Sverige. Skulle fler av dessa kombinatörer kunna, våga och vilja satsa mer på sitt företagande finns här en otrolig potential för tillväxt och nya jobb, säger Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist.

”Kombinatör” är den nya trenden i arbetslivet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.