Tufft med pensionen för nyanlända svenskar

Publicerad:  

 

Vårt pensionssystem är en fattigpensionärsbomb, enligt Folksams expert. Den som kommer till Sverige mitt i livet får det knapert på ålderns höst.

”De som invandrar kommer att få mycket låga pensioner. Många av dem som kommer nu är välutbildade och kommer att få jobb med bra löner, men även de riskerar att få låga pensioner. Den här gruppen kommer behöva jobba väldigt länge”, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam.

För många som invandrar är det dock jobb i låglöneyrken som är lättast att få. Där saknas ofta tjänstepensionen, som arbetsgivaren tecknar.
”Tjänstepensionen är jätteviktig. Vårt pensionssystem står och faller med den”, säger han.

”Det allmänna pensionssystemet bygger på att man arbetar ihop till sin egen pension under sitt arbetsliv. Men systemet har stora brister”, tycker han.

”Vårt pensionssystem är byggt för den som är vit, medelålders och man. Inte för dem som kommer hit från andra länder mitt i livet. Det är en fattigpensionärsbomb som kommer att brisera”, säger han.

Flyktingar har numera rätt till grundpension, som är en slags miniminivå för den som bott här hela arbetslivet.

”Om man kommer som flykting och får permanent uppehållstillstånd så får man tillgodoräkna sig åren innan man kom hit som bosättningsår, och får full garantipension”, säger Linda Nyberg, specialist på Pensionsmyndigheten.

Det innebär för en ogift person 7899 kronor per månad, och för en gift 7 046 kronor före skatt. Dessutom kan man få bostadstillägg, maximalt cirka 5 000 kronor. Till detta kommer den pension som arbetas in.

För den som inte är flykting, utan kommer av andra skäl, exempelvis som anhöriginvandrare, gäller inte regeln om grundpension, förklarar hon. För dessa kan pensionen bli mycket låg.

”Då finns ett äldreförsörjningsstöd. Med det ska en skälig levnadsnivå på 5 000 kronor garanteras”, säger hon.

Håkan Svärdman tycker att de låga pensionsnivåerna visar på svagheten i pensionssystemet.

”Den här gruppen behöver spara undan en slant till pensionen. Men det är svårt i låglöneyrken”, säger Håkan Svärdman.

Tufft med pensionen för nyanlända svenskar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.